Určitě všichni, ať už patříte mezi zastánce mléčné nebo pořádně hořké a kvalitní čokolády, si dokážeme vybavit ten úžasný pocit, když si vložíme kostičku tohoto zázraku na jazyk, necháme ji pomalu rozplynout a cítíme, jak se dostavuje úleva od nahromaděného stresu doprovázená slastným pocitem štěstí a zářivým úsměvem, jež se nám rozlívá po tváři. A tento skvělý pocit bychom neznali, kdyby neexistovaly kakaové boby, u kterých celý proces výroby čokolády začíná.
V minulosti se tyto maličké boby, jež jsou plodem Kakaovníku pravého neboli Theobroma cacao, využívaly třeba jako platidlo anebo se za jejich pomoci zjišťovala kvalita budoucí manželky. Tento zvyk provozoval celosvětově známý kmen Mayů, které můžeme označit za milovníky kakaového nápoje, což lze dokázat za pomoci archeologických nálezů, které jeho přítomnost nezpochybnitelně prokazují. Zkouška byla naprosto jednoduchá a spočívala v tom, že budoucí žena měla svému manželovi připravit právě tento nápoj. Byl-li chutný, a navíc obsahoval hustou a nadýchanou pěnu, žena zkouškou prošla.
Stejně jako Mayové, věřili v zázračné vlastnosti kakaa i Aztékové, u kterých se zřejmě uplatňovalo pravidlo: čím víc kakaa, tím víc zdraví. Zdejšímu králi dle pověsti totiž nedělalo žádný problém vypít klidně i okolo padesáti šálků kakaa denně.
Dnes v zázračné vlastnosti kakaových bobů samozřejmě věříme také, ovšem určitě ne již v takovéto míře. Jak už bylo zmíněno, jsou skvělým pomocníkem od stresu, v podobě čokoládových tabulek, zde za tuto vlastnost vděčíme hlavně velké spoustě přidaného cukru (u čokolád mléčných), ale také v podobě bobů samotných nebo prášku. Kakao totiž obsahuje velké množství hořčíku, který uklidňuje naši nervovou soustavu a zmírňuje křeče. Málo známým faktem také je to, že je kakao považováno za jedno z nejlepších přírodních antidepresiv. Na tomto ocenění má svou zásluhu také přítomnost serotoninu a dopaminu. Skvělé výsledky také vykazuje v oblasti zlepšení krvetvorby a imunitního systému.
Strádat rozhodně nebude ale ani naše vnější schránka. Nejen že se nám díky úlevě od stresu a tím pádem i mračení značně ubyde vrásek, ale také se můžeme těšit na zlepšení kvality vlasů, pokožky a nehtů. Nejlepší je samozřejmě vybírat z kvalitních kakaových bobů a prášků, které neprošly pražením, jež je zbavuje většiny prospěšných látek, a byly pěstovány v bio kvalitě. Z čokolád pak sahejte po více procentních.