Kurkuma je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Tvoří součást koření kari a má tedy své místo v tradiční především indické kuchyni. Má neuvěřitelné vlastnosti.
Její součást kurkumín se používá jako přírodní barvivo do potravin. V této podobě se s ním můžete setkat jako s E100 a jedná se o takzvaně zdravé tedy přírodní „éčko“.
Kurkuma je ovšem také využívána v tradiční indické medicíně ajurvédě.
Povězme si něco málo o jejích léčivých účincích.  Jedná se o mimořádně efektivní nutriční doplněk, protože přináší celou řadu výhod pro lidské tělo i mozek.
 kari koření

10 prokázaných zdravotních účinků kurkumy

1. Obsahuje bioaktivní látky se silnými léčivými vlastnostmi
2. Kurkumin je přírodní sloučenina s protizánětlivým účinkem
3 Kurkuma výrazně zvyšuje antioxidační kapacitu těla
4. Kurkumin posiluje Brain neurotrofický faktor, který napomáhá zlepšení funkce mozku a snižuje riziko jeho onemocnění
5. Kurkumin snižuje riziko vzniku srdečních chorob
6. Kurkuma zabraňuje vzniku rakoviny (a snad ji i léčí)
7. Kurkumin může být užitečný při prevenci a léčbě Alzheimerovy choroby
8. Pacienti s artritidou reagují dobře na kurkumin
9. Studie ukazují, že kurkumin vykazuje dobré účinky při léčbě deprese
10. Kurkumin napomáhá zpomalení stárnutí a v boji s chronickými chorobami souvisejícími s věkem
 koření na lžících

Nežádoucí účinky

Je třeba zmínit některé nežádoucí účinky kurkumy. U zdravého člověka nejsou známy žádné nežádoucí účinky, ale je vhodné vyhýbat se jeho konzumaci při jaterních a žlučníkových problémech, v těhotenství a dále při poruchách srážlivosti krve nebo při problémech s početím.
 

Užívání

Na trhu se dají sehnat různé potravinové doplňky obsahující kurkumu. Ty jsou ovšem už poměrně drahé, když pomyslíme na to, jak levná kurkuma je. Nejlepší je užívat kurkumu prostřednictvím tzv. Zlatého mléka. Recept najdete na internetu.