Neradi zavařujete nebo nemáte velký mrazák a nevíte co s ovocem nebo zeleninou? Nejen po krásné úspěšné sklizni v samotné sezoně ale i mimo ni můžeme přemýšlet co třeba s větším množstvím ovoce nebo zeleniny. Úroda je někdy hodně velká a jednoduchým řešením může být i spotřebič jménem sušička, který nám vše usnadní, a my budeme mít dostatek volného času. Ano je také možnou variantou sušení bez sušičky, třeba pouze na plechu a u topení. Před tímto způsobem však varujeme před delší dobou sušení a tím také spojenou případnou tvořící se plíseň.
Sušička jak ji neznáme
Na trhu jsou k dostání různé druhy sušiček na potraviny. Rozlišují se svým průměrem a také počtem „mřížkových pater“ na kterých se „konzervuje“ daná potravina a to pouze horkým vzduchem bez jiných úprav. Mřížka zabraňuje tvorbě plísně a vytvoří prostor pro proudění vzduchu při sušení. Navíc většina typů je ve svém provozu velice tichá.
Možnosti sušení
Sušit můžeme takřka cokoliv nakrájené nadrobno. Většinou sušíme ovoce, tedy jablka, švestky, jahody, banány, broskve, nektarinky, meruňky, pomeranče… nebo také různou zeleninu jako je mrkev, rajčata, celer… Využití najdeme i třeba pro čerstvě nasbírané houby, sušení masa nebo dokonce i ryb.
Využití produktů
Takové doma sušené potraviny bez jakýchkoliv chemických konzervantů můžeme konzumovat my dospělí, děti nebo dokonce naše zvířátka (králíci, křečci, morčata.). A to buď samotné „jen tak“ nebo například při vaření, pečení případně zamíchané třeba v jogurtech. Vitamíny jsou při sušení zachovány a my je tak získáme i přijímáním nejen v čerstvém stavu.
Říkáte si, že máte dost elektrospotřebičů v kuchyni? Tyto menší sušičky, které zaberou minimum místa výrazně ušetří práci a ulehčí proces snížení vody v jakékoliv potravině. Navíc tím docílíme možnost delší doby skladování, které se doporučuje pochopitelně v uzavřených nádobách.